Zuhri's FotoPage

By: Zuhri haslina

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 20-May-2008 14:53 Email | Share | | Bookmark
Cupcake

 
 
 
View all 7 photos...
Nie cupcake yang ade kenkawan tempah..ermmmm buat diriku yang masih amatur nie...heeeee..ok ler..tapi hakikatnyer masih banyak yang pelu ku baiki dalam hasilku ini..yukk layan



Tuesday, 20-May-2008 14:05 Email | Share | | Bookmark
Rendang ayam..nasi impit..

rendang
ngan nasi impit
semalam rajin skit..so bekfes buat ler..rendang ngan nasi impit..heeeee..nasi impit adabi..rebus jer..ok...rendang yang kita gunakan..very the simple resepi but sedap..

resepi rendang:

serai-5 btg
bawang besar-2 labu
lada kering
halia skit
lengkuas-skit
bawang putih
santan pekat
asam keping
garam
ayam-kita buat setengah jer..

serai, bwg, lada kering, halia dan bawang putih blend dan masukkan sekali dalam kuali berserta ayam, asam keping, garam, masakkan dan tidak dilupakan santan yer..



Tuesday, 13-May-2008 23:59 Email | Share | | Bookmark
SELAMAT HARI IBU

Rasanyer tak terlewat lagi untukku ucapkan SELAMAT HARI IBU untuk semua ibu-ibu dan betapa besarnyer jasa ibu tak dapatku ucapkan..dikala diriku menjadi ibu baru ku tahu betapa hebatnyer wanita yang bergelar IBU ini...tak mahu ku ceritakan lebih lanjut tentang arwah ibuku..harus airmataku ini menitis..sebak dan sayu masih terasa walaupun dah berbelas tahun arwah meninggalkan kami adik beradik..hanya doa dan AL_FATIHAH untuk ibuku..semoga roh mu bersama org-org yang beriman..Aminnnn...

Mekaseh untuk bunga dari mat gebu..walaupun baru ku amik tapi ku amat menyanjunginya dan terima kasih:



Wednesday, 7-May-2008 15:23 Email | Share | | Bookmark
First Order Carrot Cheese Cake

 
 
 
View all 6 photos...
Fuyyoohhh suspen tul..dapat tempahan buat kek..tuk 1kg..heeeeee..kawan satu opis buat untuk birthday anak dia..huhuh..punyer ler..excited..sebelum nie ader gak order macam muffin..ermmmmm..jom la layan kek..yang kita deco..yer..deco yang ntah apa-apa:)



Monday, 5-May-2008 14:31 Email | Share | | Bookmark
Aneka juadah

Roti Jala
juadah-juadah
Kari ayam ntah aper-aper
View all 6 photos...
ermmm dengar jer tajuk macam banyak jer resepi yang nak di updatekan yer..takder la banyak sgt hanya resepi ringkas buat santapan di hujung minggu..heeeee..nie resepi basi ler..kiranyer..baru nak update kat entry..jgn mare..naaaa...heee
Hujung minggu lepas balik jalan-jalan..hp ku rosak..habis semua gambo dalam hp terpaksa diburnkan..sedih tul...dan kebetulan plak..hari ahad tu p ronda-ronda kat 1 utama..tersagkut la..kat camera canon..huuhuhuu..sambar ler..satu..tutup mata redah ajer..pinjam sat kata-kata nadia af6:)
so dapat ler kiranyer ku amik gambo-gambo nie..
Ader buat roti jala, kari ayam, ikan goreng dan sayur peria goreng telur..nak tahu resepinyer..jom layan..

Roti jala

tepung gandum
air-agak2 pekatnyer dan bley tarik macam ekor tikus k..pjg ngan tak putus
garam skit
telur.

campur semua+blender pastu kirai k..

Kari Ayam zuhri style

bawang merah-2@3 ulas
bawang putih-1 ulas
sesudu cili kisar-kalo nak pedas tambah agi
rempah kari ayam-zuhri guna cap langgar..(made in kelate)
susu cair f&N
daun kari
kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih
ubi kentang-potong 4
carrot-potong manjang
halia -sdikit k
tomato
asam keping@asam jawa-agak-agak k..kita taruk asam keping 1
garam+gula melaka skit
ayam-cuci bersih-bersih
bawang goreng

bawang putih+bawang merah+halia ditumbuk lumat dan sedikit dimayang
tumis smua bawang+daun kari +halia dan rempah tiga sekawan tadi pastu dah hampir naik baunyer masukkan plak cili tumis then masukkan rempah kari biar garing ye pastu masukkan asam keping+garam skit+gula melaka..taruk ayam mask skit agi pastu cepat-cepat masukkan susu cair k..tambah skit air yer..biarkan didih dan rasa ler garamnyer, asamnyer kalo tak cukup tambah jer asam jawa k..pastu masukkan kentang, carrot dan last tomato..

Peria Goreng Telur

peria katak
lada burung-cili api
bawang putih
telur ayam
garam

tumbuk bawang putih hingga lumat ngan lada burung pastu goreng biar naik bau masukkan plak peria taruk air skit, garam dan pecahkan telur goreng sampai telur masak.

dan ader member tempah kek..buat cheese buttercake..sumber dari k.rinchan..cuma ku pandai-pandai p taruk lemon oil..:)maap yer akak..copy jer dari k.rinchan punyer fp.


KEK MENTEGA KEJU (CHEESE BUTTER CAKE)

Bahan-bahan :
170gm mentega
125gm krim keju
250gm gula castor (Rinn kurangkan ke 220gm)
5 biji telur, asingkan putih dan kuningnya
210gm tepung serbaguna
1 1/2 camca teh baking powder, diayak bersama tepung
2 camca teh esen vanilla -omit dan ku taruk lemon oil
1/8 camca teh cream of tartar

Cara-cara :
1. Putar mentega dan krim keju hingga kembang dan pucat warnanya.
2. Masukkan gula sedikit demi sedikit. Teruskan memutar hingga habis.
3. Masukkan kuning telur sebiji demi sebiji. Putar sebati.
4. Masukkan tepung. Perlahankan putaran. Masukkan esen vanilla.
5. Dalam bekas yang lain, pukul putih telur hingga berbuih dan masukkan cream of tartar.
6. Apabila sudah kental, masukkan 1/3 bahagian ke dalam adunan mentega/keju/tepung.
Kaupbalikkan. Ulangi hingga habis.
7. Ratakan adunan ke dalam loyang beralas kertas dan dilengser sedikit majerin.
8. Bakar pada suhu 170 darj cel selama 1 jam atau sehingga masak bergantung kepada oven masing-masing.
9. Keluarkan, biar atas redai 10 minit sebelum dikeluarkan dari loyang. -ku bakar dalam loaf pan saiz 8X4


[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net