Zuhri's FotoPage

By: Zuhri haslina

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 1-Jan-2008 14:17 Email | Share | | Bookmark
Nasi Dagang

Gulai Ikan tongkol
Kari Ayam
Acar
View all 11 photos...
Sajer buat coz balik rayer hari tu..abah offer kukusan yang bleh dibuat kukus nasi dan sewaktu dengannyer..maka dengan tak teragak-agak kubeli ler dari abahku..kat kedai dia..heee dia bagi harga borong , so buat ler nasi dagang..nasi nie dah buat time cuti kismes agi..tapi waktu mencemburui daku..chewah maka tahun 2008 baru dapat di updatekannyer.. ..layan...arrrrr..resepi...heeeee ..aku nie main campak-campak jerkk..

Untuk Nasinyer:

Halba - dalam segenggam
halia - banyakkan sket..dalam 2 ketul..
bawang merah - 7 ulas
bawang putih - 10 ulas
santan pekat - 4 cawan*ataupun agak-agak biar beras tu nampak berair k
garam - nie pun agak-agak k..
gula - nie pun sama, berdasarkan citarasa k..

cara-caranyer:
- beras nasi dagang harus direndam dalam air k..lagi lama lagi lembut..agak-agak dalam 4-5jam.
- pas tu toskan kukus k..dalam 15minit, jgn bagi nasi beras ngembang k.
- angkat, pastu masukkan halia+bawang merah+bawang putih+santan+garam+gula+halba sampai sebati dan beras tadi nampak basah-basah skettt tau..
- kukus agi sampai masak k..

Gulai Ikan Tongkol

Ikan tongkol -harus direbus dengan sedikit lengkuas+asam keping+garam
lengkuas - dihiris nipis dalam 10 keping
bawang merah - 5 ulas
bawang putih - 2 ulas
lada kering - 5-6 tangkai
santan - 1/2 biji kelapa, tapi kalo ikan banyak kena 1 biji k..
garam* - sesedap rasa
gula melaka - skett jer..
asam keping* - heee ku suka guna ini berbanding asam jawa..*depends if dah banyak masukkan masa rebus ikan tadi takyah dah masukkan agi k.
cili - tuk hiasan

caranyer
- blendkan kesemua diatas.
-santan dimasakkan dahulu tapi sentiasa kacau k..jgn bagi santan berketul..k
-masukkan bahan blend tadi, kacau agi pastu masukkan asam keping+garam sket jerk*.
-masukkan ikan, dan masukkan cili.

Kari Ayam

ayam - 1/2kg
santan - 4 cawan
halia - 1 inch
bawang merah - 3 ulas
bawang putih - 2 biji
lada kering - 10 tangkai
gula melaka
garam
serai - 2 batang*diketuk
rempah sekawan k*- bunga laawang+kulit kayu manis..heeee..
bawang merah - 1 ulas*ricik halus
bawang putih - 1 ulas *ricik halus
halia - 1/2 inch diricik gak
minyak -1/2 senduk
rempah kari ayam - 1 peket

cara saya:

-blendkan bawang merah+bawang putih+halia+lada kering
-tumiskan bahan yang diricik + serai beserta ngan rempah sekawan iteww..biar dia naik bau skett then masukkan yang diblenderkan plak.
-masukkan rempah kari, masukkan skit air..tumis sampai rempah kari tu ringan k..
-masukkan gula melaka sket + garam
-masukkan ayam biar dia sebati jap k..ngan rempah then masukkan santan..biar ler dia masak k..

Try k..kalo ader kemusykilan..jgn segan-segan k..tanya..*heee insyaAllah akan kubantu.. , selain itewww ku ader gak akok berlauk, tauchu, dengan pengat ubi badak warna purple u..heeee..ngan buku yang kubeli kat kedai..layannnnnnnnn


Quote:
CMG:..heeee tu jelah seorang buat pengubat hatiku ini...
K.ida:.ermmm mmg k.ida..jap..jer..tup-tup dah besar..niepun dah start gigit-gigit dah.maklum ler dah ader gigi..
K.tun:..heeeeee cameleon...heeeee...zuhri .....tulah..kalo nak diceritakan kisahnyer..panjang..maklum ler dulu dulu tuuu tak gheti ..heee..
penyulawa:..woowwwww..selamat datang ke Fp ku ini...adeshhh segan plak..umah yang tak seberapa nie.. masih agi dalam proses pembelajran..heeeeee..kalo ader kesempatan ingin rasanyer jumpa ngan semua...
k.lyn:..heeeee..moga tahun 2008 dimakbulkan..insyaAllah.
rani:.masih agi belajar..tetiba segan plak..kalo kater comey..heeee
sabiah:.arrrr biar betul...nak belajar..kita nie merangkak-rangkak agi..tak layak lagi ilmu tak seberapa..tapi kalo mana yang bley dibantu insyaAllah?..ermmm..slangor kat ner?....


Monday, 31-Dec-2007 08:41 Email | Share | | Bookmark
Zuhriku...sebuah catatan

 
 
 
View all 22 photos...
Sebelum tirai 2007 melabuhkan tirainyer...entry nie ku dedikasikan khas untuk putera kesayanganku...

Doa mama untuk zuhri..semoga zuhri menjadi anak yang soleh untuk mama dan papa..dan ketahuilah anakku..dunia ini penuh dengan ranjau dan cabaran..akan mama dan papa bekalkan dikau dengan perisainyer..mudahan perisai itu dapat menjadi benteng buat dirimu...

Aksi aksi..zuhriku..


Monday, 31-Dec-2007 05:22 Email | Share | | Bookmark
HAPPY NEW YEAR



Hi All,

Happy New Year,
2007 is going to finish.
Now we need to face 2008.
There maybe risks involved.
We may need to face roadblocks.
So stay alert,
Share time with frenzzs,
Jump over obstacles with care and caution.
Face Challenges and remember to laugh, cooperate, discover.
Make new frenzzss.
Above all be ready for adventure.
Stick together and u will be able to go far...very farrr....
Well not quite that far.
Always take time to smell the flowers.
Don't forget to relax and enjoy.
Don't forget those who likes u very much..




Sunday, 30-Dec-2007 16:02 Email | Share | | Bookmark
Kelas CC K.ida

CC yang disapu dengan Buttercream
CC yang tgh tunngu turn untuk disolekkan
CC yang telah siap disolekkan
View all 5 photos...
Kiranyer gambo-gambo nie yand dah lama tapi baru nak update maklum ler baru ader Fp..ekkkeeekkkee ..so..kelas mmg hebat..heee..first time buat sendiri..pastu cekgu plak.sporting habis..siap angkut en.suami ngan anak agi p kelas...heee..sebenarnyer keetulan ku ader jemputan kaweeenn kat cheras..jadiknyer alang-alang dah kat ampang..so apalagi..terus join sekali..zuhri jap jer kul 12tghari cun-cun siapkan 10 cc..anak meragam..so makan-makan sket..*sedap..menu-menu...yang k.ida buat.. , terus jer kenduri kaweeenn.kat cheras..so layan k..gambo-gambo nie k.. Mekaseh bebanyak k.ida kerna sudi ngajarku


Friday, 28-Dec-2007 06:29 Email | Share | | Bookmark
Ceritaku

Isinyer..putih macam isi sengkuang
bentuknyer tu pun kiter dah amik tuk masak separuh..
still dalam acuan
View all 4 photos...
Ubi nie namanyer ubi badak...sedap tau..isi dia putih macam ubi sengkuang

selain tu acara menghabiskan pisang kat umah..kiter try buat agi kek pisang..resepi dari mamafami Fp...mama komen k sedap...nyaman sekali ..mohon izin nak pastekan resepinyer k..mamafami.Zuhri just buat half adunan jer

KEK PISANG LEMBAB

Bahan-bahan :

250 g mentega
2 cawan gula
4 biji telur
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
4 sudu besar susu cair (Mama gunakan susu segar)
3 cawan pisang dilecek
2 cawan tepung ~ diayak - tepung superfine
1 sudu kecil soda penaik - omit
1 sudu kecil serbuk penaik -omit
walnut, macadamia nut, pecan (jika mahu) -ku taruk almond jer..

Kaedah :

1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur satu per satu, esen vanila, susu dan garam.
3. Masukkan pisang yang telah dilecek ke dalam adunan.
4. Masukkan tepung dan kaup balikkan sehingga sebati.
5. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C/ 350 F selama 1 jam. (Mama bakar selama 45 minit)


Quote:
Rasulullah saw bersabda :

" Sekiranya umatku tahu akan kelebihan Halba nescaya mereka sanggup

tukarkannya dengan sebanyak timbangan emas "

Pada suatu hari Rasulullah saw menziarahi sahabat Saad bin Abi Waqqas
Yang sedang sakit. Rasulullah saw menyuruh dipanggil tabib.Al Harith Ibn Qaldah datang merawat Saad bin Abu Waqqas. Beliau mengesyorkan agar Saad makan Halba dan Korma Ajwa'. Dengan izin Allah Saad pun sembuh dari sakitnya.Rasulullah saw kemudiannya bersabda :"Gunakanlah Halba sebagai ubat"
Memang Halba itu baik!! mak saya amalkan masuk sedikit dalam beras masa
menanak so that kanji nye akan berkurangan (utk pesakit diabetics) dan
wangi pun iya jugak!! Petua ni didapati dari pengamal perubatan alternative
semasa mak saya berubat dulu!!

KEGUNAAN HALBA

1. Diminum sebagai teh untuk

- Melancarkan haid
- Menghilangkan kembung,sebu dan senak
- Pencuci perut
- Menguatkan jantung
- Menghilangkan lender tekak
- Melegakan sakit kepala/ migraine
- Membuang angin
- Menyembuhkan buasir
- Senggugut
- Merangsang rahim
- Kegemukan
- Kurang berat badan
- Mengawal kencing manis
- Radang kulit dan Bisul

2. Teh Halba + Madu

- Kurangkan ketagihan rokok dan dadah
- Anemia

3. Untuk anak2 yang baligh

- kecergasan
- kekuatan badan
- Tumbesaran

4. Untuk ibu menyusu

- Banyakkan air susu

5. Halba juga adalah ramuan tradisi menambahkan nafsu lelaki dan wanita.

Memanaskan buah pinggang dan organ pembiakan. Menjadi amalan kuno

tabib China untuk rawatan mati pucuk.

Halba merupakan antara ubatan yang tertua di dunia dan digunakan oleh

Al-Abqirad ( Hippocrates) iaitu bapa perubatan Yunani.

salah satu ramuan dalam adunan nasi dagang.



Ida Natrah:Yer..sayapun baru gak tahu ttg khasiatnyer...padahal selalu digunakan..kann..

CMG:..mmg itewwww namanyer pokoknyer tang maner rupa tidak ku ketahui wahai CMG..heeeee..ubi nie mmg glamer u..belah pantai timur..terutama musim-musim bah..aduuuhhhhh nyaman sekali kalo makan cecah ngan kelapa parut+garam+gula sketttt

K.ida:..beli kat Kb,ader yang warna purple colornyer..nanti tgk k..kita akan uploadkan gambonyer..


[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net