Zuhri's FotoPage

By: Zuhri haslina

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 28-Dec-2007 03:38 Email | Share | Bookmark
Sup Gear Box...merah????



Buat hari rabu agi...baru nak update kat sini..saja buat resepi yang lain skit..heeeee..mai try sup gear box merah... haaaaaaaa..kalo nak tahu ader ummpphhhh ker tak kena try..k..mai pakat -pakat try..

Bahan-bahannyer:-

Gear Box/Tulang
3 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 labu bawang besar-*sweet onion
1 inch halia
1/4 inch lengkuas
5 tangkai lada kering
6 biji buah tomato-potong 4
buah pelaga
bunga lawang
lada hitam-banyakkan skit lagi sedap.
kulit kayu manis
bunga cengkih-skeett jer
2 biji buah tomato-potong dadu
daun sup & sadri - tabur
bawang merah goreng -tabur
bwang putih goreng - tabur
limau nipis - tuk perah time nak makan.
minyak masak-secukup tun menumis ngan goreng bawang.
air tuk rebus tulang-sukatan nie kita selalu tgk dia tenggelam skit dah ok
2 btg carrrot-*optional

cara buatnyer:

1) Blend cili kering+bawang merah+bawang besar+halia+lengkuas.
2)Tumis bahan blend tadi berserta rempah ratus*buah pelaga+kayu manis+bunga lawang+cengkih.
3) goreng bawang yang nak ditaburkan dulu pas tu balance minyak dalam sesudu besar buat tumis bahan blend tadi k*tuk aroma yang wangi heeeee..petua*
4)Dah sudah masukkan dalam gear box/tulang yang dah dibasuh.+ air biar agak-agak tenggelam gear box/tulang itewwwww
5)didihkan biar empuk..agak nak empuk masukkan buah tomato yang dipotong 4 tadi-biar dia didih jap masukkan plak kentang potong dadu tadi ngan carrot*optional.
6)Biar empuk then baru taburkan ngan bawangan yang digoreng tadi berserta daun sup &sadri.
7)time nak makan perahkan limau nipis sket sesedap rasa*takmopun takper.

sekian dolu..selamat mencuba...

Quote:
Mamafami:..mekaseyyy mama..sporting arr mama nie..
k.tun:..K.tun mekaseh..nanti.zuhri tgk kat bagus dulu..
k.ujen:ntah ler naper jadik cemgitu...agaknyer sebab diblenderkan kot
k.zati:mekaseh sudi tepung tawar umah baru zuhri yang masih lagi banyak yang kena diperbaiki
maklang:jemput masuk..k..tapi menu tak banyak agi...baru belajar
B.p:..singgah ler nak makan ekk..

*tuk semua walau baru agi kenal semua tapi rasa kemesraan dan ukhwah cukup kuat,..sop..sop..semuanyer baik hati...hanya Allah yang mampu balas. ku hanya mampu ucapkan terima kasih tuk semua..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net